Com és possible que el meu fill tingui càries si no menja llaminadures?

Potser és una de les preguntes més freqüents després d’un diagnòstic de càries a la consulta d’Odontopediatria. Hem de saber que els dos factors més influents en el desenvolupament de la malaltia de càries són la HIGIENE i l’ALIMENTACIÓ.

Delegar la responsabilitat total de l’hàbit d’higiene dental de manera precoç (abans dels 8-10 anys) als nostres fills és sens dubte un factor de risc de càries molt alt.

No utilitzar seda dental de forma habitual abans del raspallat de la nit, eleva moltíssim el risc de càries interproximal (entre els queixals).

És molt freqüent que pacients que “aparentment” no tenen càries, després de fer unes radiografies de control, tinguin afectades els seus 8 queixals de llet a nivell interproximal.

És fàcil associar llepolies, amb sucre i càries, però no hem d’oblidar que hi ha altres aliments de consum molt habitual en algunes famílies, que també contenen sucres lliures i, per tant, augmenten el risc.


Higiene dental a l’escola.

Els pares han d’ensenyar i donar la importància que té a cura i higiene de les dents des que són petits. Han augmentat les càries a les dents temporals sobretot a l’edat compresa entre els 3 i els 5 anys. Per això, és important conèixer quins són els aliments més saludables per portar a l’escola i quins has d’evitar.

Aliments saludables. Pa, fruita (poma, cireres), llet, fruits secs NO FREGITS (avellanes, cacauets), formatge…

Aliments a evitar. Sucs envasats, refrescos, brioixeria industrial, llepolies o llaminadures.

I de beure? Aigua o sucs naturals sense sucre. Per tant l’ideal per a l’esbarjo és recomanable o una peça de fruita o un entrepà petit amb aigua.


	

Causes de la pèrdua d’os dental i com aturar-lo

La causa més comuna de pèrdua òssia és la pèrdua de dents que no es reemplacen, especialment quan són diverses dents seguides. L’os dels maxil·lars es conserva mitjançant la pressió i l’estímul de mastegar.

Quan s’extreuen dents, l’os es reabsorbeix. Al primer any després de l’extracció de la dent es perd el 25% de l’os, i aquesta pèrdua d’os continua amb el pas del temps. L’os alveolar forma les crestes en què estan incrustades les dents. Aquestes crestes s’atrofien tant verticalment com horitzontalment quan es perden o s’extreuen les dents que hi van allotjades.

Un dels casos més extrems de pèrdua de pinyol per manca de dent és el de l’extracció dels molars del maxil·lar superior. La desaparició d’aquestes peces pot provocar una reabsorció addicional de l’os a causa de l’expansió de la cavitat sinusal. Sense dents al seu lloc, la pressió de l’aire a la cavitat sinusal pot provocar la reabsorció de l’os que recobreix els pits nasals.

La pèrdua òssia es pot prevenir col·locant dents de reemplaçament amb una arrel que pugui exercir la mateixa pressió o una pressió similar a la de les dents naturals. Això es fa reemplaçant les dents individuals amb implants dentals, o usant un pont o una dentadura postissa fixa sobre diversos implants.

	

Perills i riscos dels brackets fets a casa.

A internet, i amb l’apogeu de les xarxes socials, es promocionen una sèrie de consells, tutorials i modes, que lluny de solucionar un problema estètic o de salut, poden agreujar-lo de manera considerable.

Alguns joves busquen a internet l’alternativa a realitzar-se un tractament d’ortodòncia perquè realment no necessiten el tractament o encara que ho necessitin, la finalitat que busquen no és funcional si no estètica i hi ha pàgines web i vídeos que expliquen pas a pas com fabricar-los, usant materials inadequats per a això, com cua de contacte, filferros i abaloris, que poden servir per fer una polsera però mai per portar-los a la boca.

És important educar els joves sobre com consumir continguts a internet i més en temes relacionats amb la salut.

Les pròtesis i les ortodòncies dentals dissenyades i fabricades per professionals són més costoses, però els seus beneficis són també molt més grans; són estèticament més agradables, de qualitat superior i fabricades amb materials segurs, aconseguint amb tot que l’adaptació i la funcionalitat siguin correctes.

Inhaladors i asma: com mantenir una bona salut bucodental?

L’erosió dental es caracteritza per la pèrdua de les capes d’esmalt i dentina de les dents a causa de l’acció dels àcids. El llindar de pH per a la desmineralització de l’esmalt dental és per sota de 5,5.

Els medicaments per a l’asma poden conduir a un risc més gran d’erosió dental en reduir la protecció salival contra els àcids dels refrescos, els sucs de fruites i els suplements dietètics i fins i tot dels àcids gàstrics quan hi ha reflux gàstric.

A més, els principals fàrmacs per a l’asma, especialment els que vénen en pols, creen un pH inferior a 5,5, que és el nivell crític per a la dissolució dels components de l’esmalt. Esbandir-se la boca després de fer servir inhaladors també és útil per tractar i prevenir l’erosió dental.

En definitiva, l’educació bucodental de les persones amb asma juga un paper important en el manteniment de la salut bucal. En particular, la higiene bucal, els hàbits alimentaris correctes i l’ús adequat dels inhaladors són fonamentals.

Hàbits que fan malbé l’oclusió infantil.

Hi ha alguns relativament freqüents que poden danyar la salut oral infantil produint maloclusió o alteració en la forma de mossegar. Aquests són l’hàbit de succionar el polze, la deglució lingual i lús inadequat del xumet.

Tenint present les maloclusions que poden causar, té una gran importància el seu control en els primers anys de vida per interceptar-los a temps i tornar-li al nen el desenvolupament harmònic funcional, valorant per això la necessitat d’un tractament precoç interceptiu.

En condicions òptimes, els hàbits s’han d’eliminar en el segon any de vida o abans, i si persisteixen més enllà dels 3 anys s’han d’iniciar accions per cessar-lo.

Com provoca càries dental una dieta cariogènica?

Potser moltes persones pensen que la quantitat total de sucres i midons que s’ingereixen és el que contribueix a la formació de càries dental. Però no, aquest no n’és el motiu. La clau perquè aparegui càries rau en com és la freqüència de consum de carbohidrats fermentables.

Si aquesta és elevada, juntament amb el temps que dura el menjar a la boca i si acaba adherint-se a les dents, les probabilitats de tenir càries augmentarà. El consum freqüent de carbohidrats fermentables, especialment entre menjars, representa un risc més gran per a la salut dental que la quantitat total de carbohidrats fermentables consumits.

Per disminuir el risc que una dieta cariogènica provoqui càries a la nostra boca, hi ha una sèrie de recomanacions a tenir en compte:

Higiene bucodental: els experts recomanen mantenir una higiene dental apropiada, raspallant-se les dents diverses vegades al dia i utilitzant altres complements que augmentin l’efectivitat de la neteja com el fil dental.

Visites regulars al dentista: és aconsellable fer-se una revisió de l’estat bucodental almenys una cop a l’any al dentista.